دل سپردن به تمرینات منظم،زیست سالم ، داشتن خواب و استراحت لازم و تغذیه مناسب و حفظ آمادگی جسمانی مانند یک زنجیره به پیوسته عمل می کند و بازیکن را در شرایط مسابقه قرار می دهد.
این فاکتورها در فوتبال باشگاهی عمدتا نادیده گرفته می شود.
به همین دلیل است که موسیمانه از وضعیت بدنی بازیکنانش تعجب می کند و از فقدان بدنسازی اصولی آنها در پیش فصل ایراد می گیرد.
موسیمانه می گوید: بازیکنانش نای دویدن ندارند!!این دوندگی نازل وکم تحرکی در استقلال و پرسپولیس و...دلایل متفاوتی دارد.
متاسفانه شب بیداری ها،بازیگوشی ها و رفت و آمدها در محافل مختلف و البته حضور فعال در فضای مجازی و...تمرکز را از بازیکنان سلب کرده است.
امروز کم تحرکی و کاهش میزان دوندگی بازیکنان تیمهای استقلال و پرسپولیس کاملا مشهود است. این موضوع دیشب در دیدار آنها با گل گهر و مس رفسنجان نمایان بود.
اگر بازیکنی پا به سن گذاشته مانند وحید امیری بیش از ۱۲ کیلومتر می دود،باید دلیل آن را در زندگی لازم و رعایت فاکتورهای حرفه ای فوتبال دانست.برخی مسابقه فوتبال را با پیاده روی اشتباه گرفته اند.
سالها پیش در جلسه ای تخصصی تاکید داشتم ،باشگاهها باید برنامه صبحانه روزانه را حتما در محل تمرینات تدارک ببینند.چون اغلب بازیکنان تا پاسی از شب بیدار هستند و برای حضور در تمرینات پیش از ظهر، بدون تغذیه مناسب راهی باشگاه می شوند.
این موضوع یکی از دلایل مهم آسیب دیدگی ها است.در سنوات گذشته مرسوم شده بود، باشگاهها بازیکنان را دو شب قبل از مسابقه به اردو می بردند،تا با ایجاد محدودیت بازیکنان را در اختیار بگیرند.امروز این اردو به یک روز کاهش پیدا کرده است.اگر بازیکنان پول حرفه ای می گیرند،باید زندگی حرفه ای داشته باشند و کاملا در اختیار باشگاهها باشند.
حرکت برانکو در مرحله دوم حضورش در پرسپولیس را می پسندم که بازیکنان را ملزم کرده بود تا صبح در باشگاه باشند و مراحل تمرینات را در دو نوبت صبح و بعد از ظهر بخوبی پشت سر گذاشته و موضوع تغذیه و استراحت آنها زیرنظر کادر فنی باشد و...
در کنار این موضوعات اساسی،باید به معدل سنی بالای تیمها ایراد گرفت.
به ندرت در باشگاههای ما از جمله استقلال و پرسپولیس به جوانگرایی توجه می شود.
نتیجه گرایی همه را وادار به روزمرگی کرده است.
در پرسپولیس به خدابنده لو ، یاسین سلمانی ، براجعه و صحرایی فرصت داده نمی شود و سرلک بدون آمادگی لازم در ترکیب قرار می گیرد.در خط حمله استقلال رمضانی پا به سن گذاشته وکم اثر بازیکن ثابت است و بلانکو به بازیکنی نیمکت نشین مبدل شده است. او هم از دیگران بازیگوشی و فرار از تمرینات را آموخته است.بقیه نفرات هم کم از بلانکو ندارند و در کم تحرکی و تنبلی در زمین از هم پیشی گرفته اند.
اگر چه این قیاس مع الفارق است،اما بیان آن خالی از لطف نیست.رئال مادرید و منچستر سیتی علیرغم هزینه های هنگفت و با پول پاشی به بن بست خورده اند،چون معدل سنی تیمشان بالا است.
اما بارسلون به دلیل شجاعت مربیانش و توجه به آکادمی ها توانست انقلابی در فوتبال ایجاد کند. امروز در ترکیب بارسا ،یامال با ۱۷ سال و کوبارسی با ۱۸ سال سن در خط حمله و مرکز دفاع خودنمایی می کند. کاسادو در خط هافبک ۲۱سال،پدری ۲۰ سال ،گاوی ۲۰ سال و هکتور فورت با ۱۸ سال در ترکیب اولیه قرار می گیرند.( همه این نفرات جوان اسپانیایی هستند و تیم ملی کشورشان ازاین طراحی درست بهره خواهند برد).
حضور این نفرات جوان میزان دوندگی را بارسا را ارتقا داده است.به همین دلیل کادر فنی رئال در آنالیز باخت ۴ بر صفر تیمشان برابر بارسا گفتند :آنها به دلیل دوندگی بیشتر و جوانتر بودن تیمشان ما را بردند وما در خط دفاع از حضور نفرات پا به سن گذاشته لطمه دیدیم.این نقیصه در منچستر سیتی نمود عینی تری داشته و باعث ۴ باخت پیاپی شده است.
فوتبال ما باید به جوانگرایی توجه اساسی داشته باشد و تحولی در امور باشگاهی ایجاد کند( در مدعوین تیم ملی،یک بازیکن از پرسپولبس و دو بازیکن از استقلال حضور دارند.این نکته بارز گویای کوتاهی از جوانگرایی و برنامه ریزی زیر بنایی است).
نویسنده:احمدمیرزاییان