دوشنبه هشتم اردیبهشت ماه
نگاه کارشناس

دوضرب طلایی وزنه بردار قائمشهری در منامه

تیم وزنه برداری ایران در مسابقات جهانی بحرین نایب قهرمان شد.

اینکه درگذشته وزنه برداری ما چه شرایطی داشت، بحث امروز ما نیست اینک می خواهیم با منطق موفقیت پولاد مردان جوان را مورد حمایت قرار دهیم.

دسته فوق سنگین وزنه‌برداری جهان در غیاب لاشا تالاخادزه که در هشت سال اخیر توانسته بود تمامی عناوین را در یکضرب، دوضرب و مجموع از آن خود کند، حال و هوای متفاوتی داشت.

از سویی خبرهایی مبنی بر پیشرفت چشمگیر رکوردهای وزنه‌برداران سنگین وزن ایران هم به گوش می‌رسید و این اتفاق ما را به بازگشت به روزهای رؤیایی که حسین رضازاده و بعد از آن بهداد سلیمی در این دسته پادشاهی می‌کردند، امیدوار می‌کرد.

اما دو رقیب سرسخت که در سال‌های اخیر هم همواره سایه به سایه لاشا تالاخادزه حرکت می‌کردند، انتظار علی داوودی و علیرضا یوسفی جوان را می‌کشیدند.

در حرکت یکضرب علیرضا یوسفی، پدیده جوان ایرانی با 194 کیلوگرم در رده پنجم ایستاد و علی داوودی هم با مهار وزنه 206 کیلوگرم به مدال برنز رسید. این در حالی بود که گورمنسیان از بحرین با 210 کیلو نقره گرفت و لالایان از ارمنستان با 215 کیلو توانست طلای یکضرب را از آن خود کند. یوسفی از شهر وزنه خیز قائمشهر مازندران است جایی که در سالهای گذشته مردی خوشنام و سازنده به نام قاسم غزالیان ده ها وزنه بردار از جمله بهداد سلیمی را تحویل دنیای پولاد سرد داده است.

استاد داوود ملکی کارشناس وزنه برداری در اینباره به البرز ورزشی می گوید: یوسفی در المپیک نوجوانان جهان که در آرژانتین برگزار شده بود نیز به مقام قهرمانی رسید آن زمان علی امینی از رامسر هدایت تیم را برعهده داشت. حرکت دوضرب یوسفی تحسین برانگیز بود و امیدوار هستیم که او بتواند در یک ضرب نیز خود را بالا ببرد او رکورد المپیک را ترقی داد و این خود بیشتر بر ارزش حرکات فنی جوانی مازنی را به اثبات می رساند.

میرمصطفی جوادی نیز عملکرد خوبی داشت اینکه به مقام دوم جهان دست پیدا کردیم، ارزشمند است اما نباید دچار پروپاگاندا شویم. به طور مثال چرا علی داوودی که قهرمان جهان بود، وزنه ها را انداخت؟ در دنیای وزنه برداری انتخاب حرکتها را به مسابقه بین مربیان تشبیه می کنند پس برای تداوم موفقیتها آنالیز و نگاه علمی را از دست ندهیم. مدیریت پشت صحنه در انتخاب وزنه ها برای مسابقات مهم اهمیت زیادی دارد پس ضمن تایید درخشش جوانانی چون یوسفی، توصیه می کنم که تجزیه و تحلیل علمی را چراغ راه آینده قرار دهند. در مسابقات منامه وقتی که چراغها و تابلوی حرکت را نگاه می کنیم، 50 درصد ورزشکاران دچار خطا شدند هیچ کشوری به دنبال اشتباهات رخ داده به پیش نمی رود.

در حرکت دوضرب اما شرایط کاملا متفاوت بود. رکوردهای ورودی دو وزنه‌بردار ایرانی از دو رقیب دیگر بالاتر بود. گورمنسیان که در برابر تماشاگران بحرینی وزنه می‌زد، بعد از دو بار ناکامی در مهار وزنه 245 کیلوگرمی، در حرکت سوم موفق شد این وزنه را مهار کند و به نوعی تصور می‌کرد برنزش در مجموع قطعی شده است، اما در ادامه اتفاقات عجیبی رخ داد.

علی داوودی که با 250 کیلوگرم شروع کرده بود تا بتواند در مجموع لالایان را بگیرد و روی قله سنگین وزن جهان بایستد، با وجود مهار این وزنه با چراغ قرمز مواجه شد و حتی هیئت ژوری هم خطای او را تایید کرد. داوودی در حرکت دوم نیز این وزنه را نتوانست مهار کند تا در آستانه حذف از جدول مجموع قرار بگیرد. این وزنه‌بردار باتجربه در حرکت سوم 253 کیلوگرم را مهار کرد و علاوه بر نقره دوضرب، نقره مجموع را نیز به نام خود زد.

اما در ادامه علیرضا یوسفی که با 248 کیلوگرم شروع کرده بود، در حرکت دوم وزنه 258 کیلوگرمی را مهار کرد تا طلای دوضرب خود را قطعی کند. این پدیده 21 ساله وزنه‌برداری ایران که می‌خواست در جدول مجموع هم روی سکو بایستد، وزنه شگفت‌انگیز 262 کیلوگرم را هم با اقتدار کامل بالای سر برد تا یاد حسین رضازاده که رکورد دوضرب او 263.5 کیلوگرم بود را بعد از سال‌ها زنده کند.

سال‌ها بود که به جز تالاخادزه که 267 کیلوگرم را به عنوان رکورد جهان مهار کرده بود، هیچکس در دوضرب بالای 260 کیلو وزنه نزده بود و پدیده 21 ساله ایران با مهار این وزنه نشان داد روزهای رؤیایی برای سنگین وزن ایران در راه است.

بدین ترتیب دو وزنه‌بردار فوق سنگین ایران با پنج مدال به کار خود پایان دادند؛ اگرچه سکوی قهرمانی مجموع به لالایان از ارمنستان رسید.

علی داوودی برنز یکضرب، نقره دوضرب و نقره مجموع را به دست آورد. علیرضا یوسفی هم طلای دوضرب و برنز مجموع را کسب کرد.

اسامی و رکوردهای مدال‌آوران دسته فوق‌سنگین قهرمانی جهان:

۱- لالایان از ارمنستان با رکورد ۲۱۵ یک ضرب ۲۵۲ دوضرب و مجموع ۴۶۷ کیلوگرم ( ۲ طلای یک‌ضرب و مجموع و برنز دوضرب)

۲- علی داوودی از ایران با رکورد ۲۰۶ یک ضرب، ۲۵۳ دو ضرب و مجموع ۴۵۹ کیلوگرم ( ۲ مدال نقر ه دوضرب و مجموع و برنز یک‌ضرب)

۳- علیرضا یوسفی از ایران با رکورد ۱۹۴ یک ضرب ۲۶۲ ضرب و مجموع ۴۵۶ کیلوگرم ( طلای دوضرب و برنز مجموع)

۴- گورمیناسیون از ارمنستان با رکورد ۲۱۰ یک ضرب ۲۴۵ دو ضرب و مجموع ۴۵۵ کیلوگرم ( نقره یکضرب)

گفت و گو: ج - دوستدار