پنجشنبه بیستم اردیبهشت ماه
نیم نگاه

برخورد ساختاری با فساد در فوتبال

خبر گویا و کوتاه است، سرمربی پیشین تیم ملی چین به اتهام رشوه به حبس ابد محکوم شد.

لی تای اعتراف کرد که برای انتخاب به عنوان سرمربی تیم ملی چین که از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ هدایت آن را برعهده داشت رشوه پرداخت کرده است. به این ترتیب سرمربی پیشین تیم ملی فوتبال چین به اتهام فساد مالی و تبانی به حبس ابد محکوم شد.

دیلی میرور گزارش داد: لی تای یکی از با استعدادترین فوتبالیست‌های چینی نسل خود به حساب می‌آمد. او ۹۲ بازی ملی و ۶ گل برای تیم ملی چین دارد و در انگلیس برای اورتون و شفیلد یونایتد بازی کرد و هم‌چنین برای لیائونینگ هووین و چنگدو بلیدز نیز بازی کرد. او در سال ۲۰۱۱ به کار خود پایان داد.

لی تای پس از آن دوران مربیگری خود را آغاز کرد و روی نیمکت مربیگری گوانگژو، هبی و ووهان نشست و از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ هدایت تیم ملی چین را برعهده داشت.

تحقیقات علیه او از  سال ۲۰۲۲ شروع شد و در ادامه لی تای ۴۶ ساله علناً اعتراف کرد که برای هدایت تیم ملی چین رشوه ۳ میلیون یوانی (بیش از ۴۰۰ هزار دلار) داده است. هم‌چنین در اعترافات تلویزیونی که از سوی تلویزیون دولتی CCTV پخش شد، این فوتبالیست پیشین چین اعتراف کرد که در دسته دوم چین تبانی کرده است.

کشوری با جمعیت میلیاردی و درآمد سرشار و بدون تردید مشکلاتی که در اداره شهر ها و ایالت هایش دارد یک واقعیت آشکار را در جهان کنونی به منصه ظهور و ثبوت رسانده است و آن اعمال اصل مهم نظارت و اراده راستین برای مبارزه با فساد است.

این اقدام چینی ها می تواند سرمشقی بر فوتبال ایران باشد که عزم و اراده ای جدی در چنین زمینه ای وجود ندارد، جرم انگاری فساد در ورزش از دوپینگ گرفته تا ساخت و پاخت هایی که در قرارداد صورت می گیرد و برخوردهای غیر اخلاقی که در کانون های غیزسازنده صورت می گیرد چند وجهه دارد و برای زدودن این جرم های چند وجهی باید ساز و کار های مناسبی برای جلوگیری از فساد به وجود آید.

قوه قضایه از یک سوی و نظارت، تهیه گزارش از اقدامات سویی که در ورزش و فوتبال می شود با به وجود آوردن ساختار های فرهنگی، ورزشی و اجتماعی به طور اساسی و قانونی برخورد با فساد را تفسیر، معنی و جاری سازند.

نویسنده: حسین علی اسماعیلی